Achter de schermen van de nieuwe vinylcollectie iQ Surface tijdens de Milan Design Week

Achter de schermen van de nieuwe vinylcollectie iQ Surface tijdens de Milan Design Week

Slijtvast, veelzijdig en inspirerend: de homogene vinylvloeren van Tarkett zijn echte designmaterialen. En als ontwerpers mee aan de tekentafel zitten, ziet u pas echt hoe eindeloos creatief vinylvloeren kunnen zijn. Dit is het verhaal achter iQ Surface, een collectie van Tarkett voor creatieve geesten, en achter 'Formations', een dynamische installatie op de Milan Design Week die speelt met onze perceptie.

Milan Design Week, de perfecte beurs voor een goed gesprek

Voor heel wat bezoekers draait de Milan Design Week slechts om één ding: gesprekken. Gesprekken met gelijkgezinden of collega's, de theoretische interactie tussen een concept en een publiek ...

Hier worden baanbrekende nieuwigheden geboren en geven nieuwe ideeën aan wat bedrijven in de toekomst allemaal kunnen verwezenlijken. Dat is precies waarom we iQ Surface in Milaan lanceren. De stad wordt de setting voor een nieuwe collectie die gegarandeerd gesprekken op gang brengt. Voor iQ Surface hebben we het Centro Filologico Milanese als locatie gekozen. Een plek met een rijke geschiedenis, want het is een van de oudste centra voor taalwetenschappen. Er bestaat dus geen betere omgeving om de unieke visuele communicatiestijl van iQ Surface aan de wereld voor te stellen.

Dit jaar onthullen we tijdens de Milan Design Week 2019 Tarkett iQ Surface, een collectie die we samen met het Zweedse ontwerpbureau Note hebben ontworpen. De collectie bestaat uit vijf thema's en belicht de vinylvloeren van Tarkett vanuit een nieuwe, originele invalshoek met design als streefdoel. Daarbij staat kleurbehoud centraal: met het doordachte gebruik van kleurtinten dat typisch is voor Note, hebben we elk thema een eigen kleurenpalet en afwerkingstechniek gegeven. Daarnaast zijn de lasdraden (die naast elkaar liggende stukken vinyl met elkaar verbinden) kunstig in het ontwerp verwerkt. Zo maakt deze nieuwe collectie talloze nieuwe toepassingen voor homogeen vinyl in de wereld van design en architectuur mogelijk.

Het ontstaan van een collectie

iQ Surface is het resultaat van een samenwerking tussen Tarkett en ontwerpbureau Note uit Stockholm. Hun verhaal begon toen beide bedrijven samen een stand ontwierpen voor de Stockholm Furniture Fair 2018, waar Tarkett de nieuwe generatie designtoepassingen voor zijn veelzijdige vinylvloeren in de schijnwerpers plaatste. In de collectie werd evenveel aandacht besteed aan functie, vorm en kleurgebruik.

Tarkett iQ Surface is de creatieve belichaming van een reis van vijftig jaar door een materiaal dat in de smaak valt bij miljoenen mensen. Het is een eerlijk materiaal dat technologie en design zichtbaar combineert.

Ontwerpers merken het potentieel van het homogene vinyl van Tarkett als creatief hulpmiddel meteen zodra ze een staal in handen krijgen. Talloze mensen zijn het er over eens: architecten die homogeen vinyl van Tarkett in hun projecten gebruiken, de mensen die de Tarkett vloeren produceren in de fabriek in Ronneby en zij die deze producten wereldwijd op vloeren en andere oppervlakken installeren.

Homogeen vinyl – een miskend product – is technisch geavanceerd, flexibel, duurzaam en heel gemakkelijk te reinigen en onderhouden. Perfect geschikt voor elk doel dus. Naast deze kenmerken heeft het product ook esthetische eigenschappen die ontwerpers of interieurarchitecten eindeloos veel mogelijkheden bieden. Het handige aan het homogene vinyl van Tarkett is dat het kwaliteit en design combineert.

De cirkel van de kringloopeconomie rond maken

Tarkett is een internationaal bedrijf dat zichzelf strenge bedrijfs-, sociale en milieudoelstellingen oplegt, van de hoogste bedrijfsdoelen tot de productiesites en zelfs de vaklieden die de producten van het bedrijf installeren.

De producten, de werkwijze en het beleid van Tarkett passen dus binnen een inclusief samenwerkingsprincipe dat het bedrijf omschrijft als:

“We engageren ons om onze klanten te helpen via ons innovatievermogen, onze aanhoudende focus op duurzaamheid en onze verwezenlijkingen op dat vlak. We zijn er rotsvast van overtuigd dat we dringend het roer moeten omgooien om de eindige hulpbronnen en het natuurlijke kapitaal van onze planeet te beschermen. We vragen onze stakeholders dan ook om samen met ons aan een circulaire economie te bouwen. Want samen staan we sterk.”

— Fabrice Barthélemy, Chief Executive Officer bij Tarkett

De 'materiaalgezondheid' van elk Tarkett product wordt regelmatig gecontroleerd in overeenstemming met de Cradle to Cradle®-principes. Dit houdt in dat de materiaalsamenstelling van een product voortdurend wordt geoptimaliseerd om uiteindelijk een perfecte kringloop te vormen.

Door duurzaamheid te promoten en 'out of the box' te denken, heeft Tarkett een terugnameprogramma op poten gezet waarbij aannemers die vloeren van het bedrijf installeren, het snijafval kunnen bijhouden voor recycling.

Tarkett recyclet zijn homogene vloeren (sinds 2011) ook na gebruik en neemt ze zo weer op in de levenscyclus van het materiaal. Dat is een enorme stap vooruit voor de hele sector en het brengt een echt gesloten productkringloop weer wat dichterbij.” Zelfs na tientallen jaren gebruik kan Tarkett iQ Surface volledig recyclen in het productieproces om het materiaal te verwerken in een nieuw, hoogwaardig product van homogeen vinyl.

iQ Surface, decoratief en functioneel

Heel wat mensen zijn overtuigd van de decoratieve kwaliteiten van de iQ homogene vinylvloeren en velen weten dat het ook een erg functioneel materiaal is. Dit is een van de belangrijkste aspecten van de iQ Surface-samenwerking. Iedereen die deze collectie gebruikt en ervaart, ziet beide kanten. Dit verhoogt de algemene kwaliteit van het materiaal.

Het is belangrijk te erkennen dat een mooie vloer leuk is, maar dat die vloer in het dagelijkse leven ook functioneel moet zijn. Een ziekenhuisgang kan nooit volledig worden afgesloten. Ook in scholen en rusthuizen moeten alle ruimtes steeds bereikbaar zijn.

De plaatsen waar iQ Surface wordt gebruikt, hebben een duidelijke invloed gehad op de uiteindelijke kleurcollecties. Deze collectie wordt voor talloze doeleinden gebruikt waarbij de kleur van de vloer en muren echt kan bijdragen tot het welzijn van de mensen die het materiaal elke dag zien. In het onderwijs en de zorgsector kan een opdrachtgever of interieurarchitect voortaan met de omgeving een bepaald gevoel opwekken en positieve emoties oproepen. Dat is een prachtige kans”, aldus Charlotte Ackemar.

Technisch gezien hoort iQ Surface bij een speciale reeks Tarkett producten. Deze vloeren zijn uitzonderlijk gemakkelijk te onderhouden, duurzaam en slijtvast. Bovendien blijven ze er even mooi uitzien, hoe intensief ze ook worden gebruikt”, zegt Per Sternegård, iQ Product Manager bij Tarkett.

Op technisch vlak is er niets veranderd. De aanpak en het productieproces van deze Tarkett producten zijn geweldig. Wel hebben we nauw samengewerkt met de technici om na te gaan hoe ver we met onze creatieve ideeën konden gaan zonder de identiteit van het materiaal geweld aan te doen”, vertelt Charlotte Ackemar van Note.

Een nieuwe kijk op design

Niet lang geleden kreeg ontwerpbureau Note tijdens een toevallige ontmoeting een stukje Tarkett vinylvloer van 4 bij 4 cm in handen. Het leek wel een stukje van een tientallen jaren oude puzzel, een soort 'missing link' tussen een van de meest duurzame industriële materialen ter wereld en de mensen die dat materiaal in hun ontwerpen verwerken.

Gesprekken over de technische en esthetische eigenschappen van het materiaal leidden tot de ontwikkeling van iQ Surface. In elke kleurgroep zijn enkele neutrale basistinten te vinden, waardoor de vloeren zich perfect lenen voor interieurprojecten. Elke kleur in een groep kan moeiteloos worden gecombineerd met andere kleurtinten in dezelfde familie. Omdat het materiaal slechts 2 mm dik is, kan het over golvende oppervlakken worden geplaatst. iQ Surface is dus niet alleen geschikt voor vloeren: beschouw het eerder als een veelzijdige, decoratieve designoplossing. “Een van de grootste uitdagingen bij deze samenwerking was dat we mensen niet alleen naar beneden willen laten kijken. Tarkett is nooit uitsluitend een vloermateriaal geweest. Kijk dus omhoog, kijk om je heen, probeer nieuwe dingen met het materiaal, laat het je inspireren”, vertelt Florian Bougault, EMEA Art Director bij Tarkett.

In deze vijf prachtige kleurverhalen staan de tinten en het materiaal volledig in het teken van design en architectuur. En van de installatie 'Formations' in Milaan, waar alles voor het eerst wordt samengebracht.

Met iQ Surface slaan we een nieuwe richting in, gaan we voor een nieuwe manier van denken en ontwerpen. Klik op de link onderaan om exclusieve informatie te ontvangen wanneer iQ Surface wordt voorgesteld tijdens de Milan Design Week:

Gerelateerde artikelen
iQ Surface vinylvloer, geïntroduceerd tijdens Formations, Milan Design Week
Ontdek de Nieuwe iQ Surface vinylcollectie!

Lees alles over onze nieuwe iQ Surface vinylvloercollectie, ontworpen in samenwerking met Note Design Studio en geïntroduceerd tijdens "Formations", onze presentatie tijdens Milan Design Week.

iQ Surface Vinyl Flooring collection released at Milan Design Week
5 kleuren voor prachtige oppervlaktes

Bekijk de iQ Surface kleuren die zijn ontworpen in samenwerking met Note Design Studio.

iQ Surface vinylvloer Vivid kleurcollectie met contrasterende lasdraden
Gebruik lasdraden om op te vallen met iQ Surface

Maak verbluffende ontwerpen met iQ Surface vinyl, gecombineerd met contrasterende lasdraden.

iQ vinylvloeren dragen bij aan de circulaire economie
iQ vinylvloeren dragen bij aan een echte circulaire economie